Sałata na słodko- kwaśno to przepis z pokolenia na pokolenie. Kwaśna śmietana wymieszana z cukrem i octem (z cytryną to już nie będzie to samo) oraz przyprawami. Do kruchych liści sałaty można dodać ulubione dodatki np. ogórka, rzodkiewkę czy pomidora. Składniki:
1 główka sałaty
pęczek rzodkiewek
1 ogórek
Sos:200 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka octu 10%
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka umyć i pokroić w półksiężyce. Wszystko ułożyć na półmisku.
Składniki na sos wymieszać dokładnie. Sosem polać sałatę najlepiej krótko przed podaniem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMAUdostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment