Thursday, June 25, 2020

Tarta z kremem waniliowym i owocami

Tarta z kremem waniliowym i owocami to maślany kruchy spód z kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na kruchy spód dodałam dżem z czarnej porzeczki i jest to strzał w 10 bo idealnie przełamuje słodycz kremu. Składniki na śr.24 cm :

Ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

Krem waniliowy:

1 szklanka mleka

25 g budyniu waniliowego bez cukru

3 łyżki cukru

120 g serka mascarpone

Dodatkowo:

150 g dżemu z czarnej porzeczki

świeże owoce (borówki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie itp)

2-3 łyżki konfitury morelowej (do posmarowania owoców)

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. 

Schłodzonym ciastem wylepić formę (dno i boki).

Ciasto włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15-20 minut aż się zezłoci. 

Ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.

Krem: Mleko wlać do garnka ale 50 ml zostawić w szklance i rozmieszać w niej proszek budyniowy.

Do mleka w garnku dodać cukier i zagotować. 

Wlać rozmieszany proszek budyniowy i energicznie mieszać aż do zgęstnienia. 

Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Schłodzony budyń zmiksować z serkiem mascarpone.

Na kruchy spód delikatnie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, następnie krem waniliowy, ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową. Tartę przechowywać w lodówce.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

No comments:

Post a Comment