Ciasto:
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
70 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
200 g świeżych jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g masła 82%
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z tej przesianej) i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, robotem około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Jagody umyć i osuszyć. Krótko przed przygotowaniem jagodzianek wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 10 równych części (jedna ok 70 g). Z każdej części uformować płaski placek, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić jak pieroga dociskając dokładnie brzegi ciasta. Uformować podłużną jagodziankę i ułożyć łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Jagodzianki przykryć ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na ok 30-40 min.
Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 20-25 min na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładki lukier i polać przestudzone jagodzianki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMAUdostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment