Sunday, August 9, 2020

Το απόλυτο veggie burger από φασόλια και μανιτάρια, με μαγιονέζα δίχως αυγό

Υλικά Για τα μπέργκερ

250 γρ. μικρά μανιτάρια λευκά, στη μέση1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι300 γρ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα, στραγγισμένα2 κουτ. σούπας κόλιανδρος + 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο1/8 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι1 κουτ. σούπας μουστάρδα1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις70 γρ. τριμμένη φρυγανιά100 ml ελαιόλαδοαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριΓια τη μαγιονέζα με κάππαρη

1 κουτ. σούπας μουστάρδα200 ml γάλα σόγιας, βιολογικόχυμός από 1/2 λεμόνι10 ml βαλσαμικό ξίδι150 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένηΓια το σερβίρισμα

4 ψωμάκια για μπέργκερ2 φύλλα μαρουλιού4-5 τοματίνια, κομμένα στη μέση1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, σε ροδέλεςΔιαδικασίαΜπέργκερ: Μαρινάρουμε τα μανιτάρια στο μισό λάδι με το θυμάρι για 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα «ψήνουμε» σε τηγάνι ή σχαροτήγανο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε σε μπολ τα φασόλια και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι, αφήνοντας και μερικά κομματάκια (δεν θέλουμε πουρέ). Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το τσίλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, με το υπόλοιπο λάδι, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Μαγιονέζα: Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι. Ρίχνουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα: Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια, αλείφουμε τις βάσεις με μαγιονέζα και βάζουμε στα μισά από 1-2 φύλλα μαρούλι, κομμένα τοματίνια, από 1 μπιφτέκι και ροδέλες κρεμμυδιού. Σκεπάζουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

No comments:

Post a Comment