500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 mała kajzerka
1 łyżka oleju
1 mała szalotka
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
szczypta suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Sos:1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml bulionu
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
100 g sera gouda
Dodatkowo:300 g makaronu penne
300 g marchewki
1 mały por (jasnozielona część)
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
Przygotowanie:Sos: W garnku roztopić masło, dodać mąkę i krótko podsmażyć. wlać mleko i bulion i mieszać rózgą kuchenną do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać starty ser żółty i wymieszać aż się roztopi.
Pulpeciki: Szalotkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Kajzerkę namoczyć i odcisnąć.
W misce wymieszać mięso mielone, posmażoną cebulkę, jajko, kajzerkę, musztardę oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Mokrymi dłońmi uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Por pokroić w półksiężyce
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
W garnku zagotować wodę z solą. Dodać makaron i 2 minuty przed końcem dodać pokrojoną marchewkę, groszek i por. Całość odcedzić.
Makaron z warzywami przełożyć do formy żaroodpornej, ułożyć pulpeciki, całość zalać sosem.
Zapiekankę piec 30 min bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200*C góra-dół. Zapiekanka makaronowa z pulpecikami mięsnymi posypać posiekaną natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment