1 kapusta pekiński (ok. 1,5 kg )
1 łyżki soli
2 średnie marchewki
1 pęczek grubego szczypioru
Pasta kimchi:
1 łyżka mąki pszennej (drobnomielonej)
150 ml wody
1 łyżka brązowego cukru
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:Duży słój lub naczynie z kamionki umyć i wyparzyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek pokroić na 1,5- 2 cm kawałki.
Kapustę przekroić na pół, wykroić twardy głąb a następnie pokroić w grubsze kawałki.
Kapustę wypłukać na sitku, przełożyć do miski i zasypać 1 łyżką soli. Wymieszać i odstawić na ok. 2-3 godz. aż kapusta zwiędnie i puści soki.
W międzyczasie można przygotować pastę do kimchi.
Do małego rondelka wlać wodę i wsypać mąkę i 1 łyżkę brązowego cukru, postawić na średnim ogniu i gotować aż zgęstnieje, wystudzić.
Cebulę, czosnek, imbir obrać i pokroić z mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia w którym będą miksowane na pastę, dodać słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i rozdrobnić na pastę. Można to zrobić ręcznym blenderem lub malakserem. Jeśli pasta jest bardzo gęsta to można dodać 1-2 łyżki wody aby łatwiej szło miksowanie.
Gotową pastę dodać do kleiku i wymieszać.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Szczypiorek pokroić na 1,5- 2 cm kawałki.
Kapustę ponownie przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Delikatnie odcisnąć i ponownie włożyć do miski. Do kapusty dodać pastę kimchi, założyć rękawiczki jednorazowe i wymieszać dokładnie aby się połączyło.
Gotową kapustę przełożyć do słoja ubijając przy tym dokładnie. Kapusty powinno być maksymalnie do ¾ wysokości słoika. Podczas fermentacji będzie wytwarzał się sok. Słoik z kimchi zamknąć i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Kimchi jest gotowe do spożycia już od pierwszego dnia jest wtedy lekko ostre, natomiast wg mnie najlepiej smakuje po 4 dniu fermentacji kiedy jest już kwaśne i przeszło całym aromatem przypraw. Po 4 dniach kapustę należy włożyć do lodówki aby spowolnić proces fermentacji.
*Wpis powstał we współpracy z Obi Polska
Zapraszam na mojego INSTAGRAMAUdostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment