Spód
(używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika bo lubię cienkie spody):
170g mąki pszennej typ 450
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka ("Mój ulubiony" lub President)
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
5 jajek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g pasty pistacjowej Saracino
Polewa z białej czekolady:
100 g czekolady białej
50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
50 g pistacji prażonych solonych
Przygotowanie:Sernik najlepiej smakuje schłodzony po nocy w lodówce. Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ja używam połowę ciasta bo lubię bardzo cienki spód, resztę mrożę. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier, jajka, proszek do pieczenia, pastę pistacjową i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo aby nie napowietrzać masy.
Masę serową wylać na ciasto i wyrównać.
Sernik piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 60 min. Jeśli zauważysz, że góra sernika mocno się przypieka można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej po nocy w lodówce.
Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę, zalać czekoladę i całość wymieszać na jednolitą polewę.
Lekko przestudzoną polewą posmarować sernik, brzegi posypać posiekanymi pistacjami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać sernik pistacjowy.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment