Składniki na formę o dł 30 cm:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
30 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Jabłka z cynamonem:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 jajko+1 łyżka mleka
Lukier:
1 szkl cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Pokrojone jabłka smażyć na patelni przez ok. 10-15 min aż sok odparuje a jabłka zaczną się rozpadać. Na sam koniec dodać cynamon, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40 x 25 cm. Rozsmarować na nim jabłka z cynamonem i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zlepiając jeden z końców.
Spleść ciasto na przemian ze sobą, zlepić końcówki i podwinąć je pod spód. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC . Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 – 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMAUdostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment