Maliny w syropie są idealne do owsianki, zimowych herbat czy nawet kaszki. Owoce w całości świetnie sprawdzą się również do naleśników czy placuszków. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę. Składniki:
1 kg świeżych malin
1 kg cukru
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:Maliny przebrać i usunąć zepsute owoce. Owoce przepłukać na sitku i pozostawić do odsączenia.
Małe słoiczki umyć i wyparzyć najlepiej w zmywarce. Do każdego słoiczka włożyć owoce do pełna.
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowanym syropem zalać maliny w słoikach do 1/2 wysokości.
Słoiki zakręcić.
Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Do garnka wlać zimnej wody do 3/4 wysokości i gotować słoiki pod przykryciem przez ok 20 min od zagotowania.
Maliny w syropie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez całą zimę.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMAUdostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!
No comments:
Post a Comment